Bevezető

A QGIS egy szabad, nyílt forráskódú, platform független térinformatikai szoftver, amellyel téradatokat tudunk létrehozni, szerkeszteni, megjeleníteni, publikálni, megosztani és elemezni. Platform függetlensége alatt azt értjük, hogy számos operációs rendszeren használhatjuk: Linux, Unix, Mac OSX, és Windows. A térinformatikai szoftvereket sokoldalúságuk miatt térinformatikai rendszereknek (angolul Geographic Information System - GIS) is hívjuk. A 'GIS' mozaikszót a QGIS-szel egyetemben több térinformatikai rendszer neve tartalmazza pl.: ArcGIS, GRASS GIS, SAGA-GIS.

A QGIS szabad szoftver és semmi sem kötelezi a felhasználót arra, hogy fizessen használatáért. Valójában a QGIS használatára bátorítjuk az embereket, legyenek bárhol a világon, pénzügyi és társadalmi helyzettől függetlenül. Hiszünk benne, hogy térbeli döntéstámogatási eszközök biztosítása jobb társadalmakat eredményez az emberiség egészének hasznára. [1]

Szabad szoftver

A szabad szoftver (free software) olyan szoftver, amelyet a felhasználó: [2]

  • tetszőleges céllal, tetszőleges kívánalmak szerint futtathat
  • működésében tanulmányozhat (azaz belelát a forráskódba), és igény szerint módosíthat
  • másolatok által szabadon terjeszthet, segítve ezzel a közvetlen környezetében élőket
  • módosítás esetén szintúgy továbbterjeszthet, lehetővé téve, hogy egy egyedi változtatással együtt járó haszonból egy nagyobb közösség is részesedjen.

A szabad szoftver kifejezés tehát a szoftver felhasználásával kapcsolatos szabadságjogokra utal.

A szabadságjogok a szoftverhez írásban kiadott licencszerződéssel garantálódnak, az említett követelményeket több szabadon felhasználható licencsablon is teljesíti. A szabad szoftver fogalmának megalkotója, Richard Stallman elkészített egy ilyen licencet, melyet bármely szoftver szerzője alkalmazhat, aki szabad szoftverként kívánja programját közzétenni. Ez az ún. General Public License (GPL, GNU Általános Nyilvános Licenc), mely azóta több változáson is keresztülment.

Ilyen például a GNU/Linux operációs rendszer és változatai (Ubuntu, Android okostelefon platform), a Mozilla Firefox és Google Chrome böngésző, a LibreOffice irodai csomag.

Nyílt forráskód

A nyílt forráskód kifejezés a forráskód bárki által való hozzáférhetőségére és módosíthatóságára utal. Vagyis a nyílt forráskódú vagy szabad (OSS/FS) szoftver kódja elérhető és bárki igénye szerint változtathatja, másképpen fogalmazva olyan szoftverek tartoznak ide, amelyeket nyílt forráskódú licenc alatt terjesztenek. Ezáltal senkinek sem lesz kizárólagos joga a terjesztésre, illetve, nem korlátozhatja a szoftverek használatát. A forráskód megadása is mindig kötelező a szoftverrel együtt. A kereskedelmi szoftverek kódja nem olvasható, azaz zárt.

1. táblázat: Bal oldalt szabad, jobb oldalt kereskedelmi GIS szoftverek.
1. táblázat: Bal oldalt szabad, jobb oldalt kereskedelmi GIS szoftverek.

A QGIS-t 2002 július óta fejlesztik, az első kódsorok Gary Sherman nevéhez fűzödnek. A forráskód főképp C++ nyelven írodott, de egyéb nyelveket is tartalmaz (Python, XML), részletek itt:
https://www.openhub.net/p/qgis

Interfész

Otthoni munkakörnyezetében mindenki töltse le és telepítse a QGIS szoftvert az alábbi linkről:
http://www.qgis.org

Telepítés után indítsuk el a QGIS Desktop alkalmazást. Ha nyelvet szeretnénk váltani (külföldi hallgatók, esetleg idegen nyelvű terminológia elsajátítása végett), akkor navigáljunk a leírt sorrendben:

Beállítások / Beállítás / Helyi beállítás / Használandó helyi beállítás

A grafikus interfész (GUI) segítségével betöltés után a felhasználó parancsokat adhat a következő ábra szerint: [3]

1. ábra: QGIS GUI alaszkai mintaadatokkal (Linux).
1. ábra: QGIS GUI alaszkai mintaadatokkal (Linux).

A GUI öt részre bontható:

  1. Menü
  2. Eszköztár
  3. Réteg paletta
  4. Térkép nézet
  5. Státusz sáv

A menü és az eszköztár parancsok futtatására szolgál. A réteg palettán tudjuk a rétegeinket sorba rendezni, megjelenítésüket ki- és bekapcsolni, jelölésüket testre szabni. Az utasítások mindig az Aktív szelekcióra (palettán kijelölt rétegre) vonatkoznak. A térkép nézeten a térbeli tartalom jelenik meg az aktuális méretaránynak megfelelően, amit már a Státusz sáv tartalmaz. Ezen a sávon olvashatjuk le a kurzor aktuális koordinátáit is. A koordinátákat általában valamilyen koordináta rendszerben értendők, ennek paramétereiről (pl. mértékegység) a Státusz sáv jobb szélére kattintva (1.1. ábrán EPSG:2954) tájékozódhatunk.

Lehetséges a megjelenés átállítása éjszakai módra:

Beállítások / Beállítások / Általános / UI Theme / Night mapping

Fontos ikonok

Az eszköztáron lehetősége van a felhasználónak kevesebb interakcióval, gyorsan végrehajtani a parancsokat. A fontosnak vélt ikonokról készítettünk egy összefoglaló táblázatot:

2. táblázat: Gyakran használt ikonok.
2. táblázat: Gyakran használt ikonok.

Projekt

A QGIS-ben a fájlok, illetve rétegek összefogásában a projekt szemlélet segít, azaz a munkánkat egyetlen .qgs kiterjesztésű fájlba menthetjük. Ez a fájl azonban a téradatokat nem tartalmazza, csupán azok elérési útvonalát (pl. <datasource>./vector/boundary.shp</datasource>), beállításait tárolja.

Munkánk leadásakor önmagában a .qgs fájl leadása értelmetlen, a rétegekhez tartozó fájlok is szükségesek. Ezeket a fájlokat tartalmazó mappák a .qgs fájlhoz képest maradjanak fenn.

Hivatkozások

1: http://www.qgis.org/hu/site/forusers/visualchangelog212/index.html
2: https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.en.html
3: https://docs.qgis.org

© Dr. Szabó György, Dr. Wirth ErvinCopyright, Indikátrix @ indikatrix.hu, 2020. Minden jog fenntartva.